10 Ekim 2010

Alt Yapı ve Scouting

                                        

Sayın Adnan Polat her yerde açıklama yapıyor. Stadı bitiriyoruz, kulübü mali borçtan kurtarıyoruz, hocamız dünya çapında, transferlerimiz tam isabet, scoting ekibi kuruyoruz,altyapıyı geliştiriyoruz. En sonda söylediğini en başta yapsa idi, 3 senedir altyapıdan 3 oyuncu A takıma çıkıp(Barış ve Musatafa Sarp'ın yerine), doğru düzgün scout ekibi olup, Volkan Şen ve Sercan'ı iki sene önce almış olsa idi, şu anda stat bitmiş(Bir kere Şampiyonlar Ligi'ne girse idik elimizde fazladan 20 milyon $ olucaktı ve bunu rahatca stadın yapımına harcardık) , takımın sportif olarak başarılı ve taraftarda mutlu olurdu. Çok zaman kaybettik ama çözüm için ne yapılmalı? Çok basit Ajax ve Lyon iyi incelenip, bu modeller takımımıza uygulanmalıdır.



                                   

Ajax (Avrupa kupası gelirlerini saymazasak) kulüp gelirleri olarak takımımızın çok gerisindedir ama iyi altyapı ve scout ekibi sayesinde takımımızın(mali ve sportif başarı olarak) çok üstündedir. Ajax'ı kendimce biraz inceledim.

Dünya'da altyapı dendiği zaman akla ilk olarak Ajax geliyor.Cruyff, Neeskens, Hulshoff, Blind, Davids, Seedorf ve hocamız Rijkaard'dır bunların başlıcalarıdır. Peki ülkemizin nüfusunun 10'da biri kadar olan bu ülkeden nasıl oluyor da bu kadar yıldız oyuncu çıkıyor? Bun için önce Ajax'ın altyapısına göz atalım.

  • Devamlılık. 8-17 yaşları arası sistematik çalışma yapılıyor. Bu devamlılığın da önemli özelliği, her şey oyuncunun ailesiyle paylaşılıp, görüş birliği yapılıyor. Oyuncu hakkında hazırlanan senelik raporlarda, bu görüşmelerin ve oyuncunun performansı sonucu ortaya çıkıyor.
  • Çok yönlü oyuncular. A2 takımına çıkıncaya kadar oyuncu en az üç pozisyonda oynamayı öğreniyor.
  • Oyuncuların niteliği 4 ana  başlık altında,TIPS; Technique, Insight and intelligence,Personility,Speed,  değerlendiriliyor. Alt başlıklar(Top kontrolü,1-1,Atletizim,Liderlik,Yaratıcılık,Çift ayak kullanabilirliliği,Saygı...)
  • Her sene takımların en kötü 4-5 oyuncusu altyapıdan çıkartılıyor.
  • Antremanlar sekiz ana başlık içeriyor. 1-Teknik 2-Taktik 3-Know How?(Şaka gibi, ülkemizde bişim sekterü daha yeni farkına varabildi) 4-Koşu ve Güç 5-kişisel gelişim 6-Coaching 7-Genel Antreman 8-Maç
Ülkemizde altyapı ve scout olarak en başarılı takım olan Gençlerbirliği, bunları birebir uygulamaya çalışıyor. İlhan Cavcav, bizzat Hollandaya gidip, Ajax Altyapısı'nı inceledikten sonra Türkiye'ye dönünce ilk iş olarak Türkiye'nin en modern alt yapı tesislerini kurdu.(Ama altyapı hocaları bu sisteme uygun olmadığı için sistem hala tam randımanla sonuç vermiyor)



Kendi takımımıza dönersek, Tugay Kerimoğlu'nu getirdiler. Bir sene sistemi oturtmaya yardım etsin diye Hollandalı Hocayı da getirdilr. Bunların hepsi iyiye göstergeler. Tugay'ın da İngilizce ders uygulaması çok güzel bir atılım.  Şİmdi yukardaki sistemi nasıl uygulayacaklarını bekliyoruz. Bizim altyapımızdan bir Seedorf niye çıkmasın?

Scouting'e gelirsek, bizimkiler tam bir faciya. Iorfa,Ali Lukunku, Inamoto ve daha niceleri. Ajax'ın scouting ekibi haftada ortalama 200 maç izliyor.(Yılda 10.000 maça tekabül ediyor.) Bizde de Adnan Sezgin, yakın çevresi ve kankalarının(siz anladınız) tavsiye ettiği oyuncuların kasetlerini başkana gösteriyor. Yeni scout ekibini merakla bekliyorum. Biz niye bir Cavanaghi bulmayalım.

Bunları yapmadan, hayatında 4-3-3 yada kollektif futbol oynamamış oyuncularla basiretsiz Rijkaard bir şey yapamaz, Aslantepe'de de zafer kazanılmaz.

Not:Riva Projemiz için kulübümüz yetkili kişi olarak Mustafa Sarıgül'ün oğlunu belirlemiştir. Bana çok tuhaf geldi, bir sonraki yazımda bu konuya değineceğim. İlgisi olan arkadaşlar da bilgi paylaşımı yapmak isterim.

1 yorum:

  1. Benim bildiğim kadarıyla Emir Sarıgül Yönetim Kurulu üyesi, ve yönetim adına Riva Projesi'nde yetkilendirilmiş durumda...

    YanıtlaSil