6 Ekim 2010

Futbolda Kötü Zemin

Yıllardır Türk futbolundaki sorundur stadyumların zemini. Belirli periyotlarda yenileniyordur elbet fakat hiç bir zaman çimlerimiz de çok iyi dediğimi hatırlamıyorum ben.


Şehirler 4 mevsimi bolca yaşıyor, yağmuru, karı, güneşi gören çimlerin bozulması futbol oynamayı güçleştirdiği gibi sakaklıklara da yol açıyor. Bucaspor'un sahasının ne halde olduğunu canlı yayında gördük. Topa vurunca, Bilica'nın açtığı çukur gibi çukurlar oluşur çimlerizde, futbolcuların ayağı takılır sakatlanır. Hakan Şükür'ün sakatlandığını hatırlıyorum sahanın zemini yüzünden ve ufak bir brainstorming ile bir kaç sakatlık daha hatırlayabiliriz kısa sürede.




Haftasonu Barcelona'da Pedro zemin yüzünden sakatlandı ve klüp yenilemeyi planladığı çimleri hızlı bir şekilde, milli maç arası da varken 15 günde içinde yenileyip uygun hale getireceğini açıklıyor. Real Madrid, daha yeni sahanın zeminini yeniledi ki çoğu büyük klüp yenilemekle kalmıyor bu işin bakımınıda çok güzel yapıyor. Liverpool'un sahaya yerleştirdiği aydınlatma sistemi ile çimlere güneş ışığı değerinde yansıtmalar yapılıyordu, bu yöntem ile çimlerin kullanım ömrünü de uzatıyorlar.


Türk futbolunun geliştiği gün Avrupa'da kupaların başarıların geldiği günden çok imkanların geliştirildiği gün olacaktır. 30 sene evvel Galatasaray'a geldiği gün bunun adımlarını atmıştı ve önce Galatasaray'ın sonra diğer klüplerin o günün koşullarında gelişmesine öncülük etmişti. Yine profesyonel yaklaşımla böylesi bir ivmeye ihtiyacımız var gibi.

3 yorum:

  1. Bir an önce halledilmesi gereken bir çözüm bu çim meselesi. Buca deplasmanı, Karabük deplasmanı.. Özellikle de oyun sistemi pas yapmaya dayalı takımlar için çok zordur böyle sahalarda galip gelmek. Senelerdir var bu sorun, çözülecek gibi de durmuyor ne yazık ki..

    http://jaimelesport.blogspot.com

    YanıtlaSil
  2. "GALATASARAY ALTYAPISINDA YETİŞEN OYUNCULAR PUBİS OLUYOR"

    Emre Belözoğlu, antrenmanı yarıda bırakan Arda Turan'ın sakatlığıyla ilgili, "Bu sakatlığı ben de yaşadım. Çok kolay atlatılabilen bir sakatlık değil. Bu konu irdelenmeli. Sebepleri araştırılmalı. Galatasaray altyapısında yetişen bütün oyuncularda bu oluyor. O dönemde ilk sentetik sahalar Galatasaray altyapısında yapılmıştı. Bununla alakalı kesin bir görüşüm yok, ama görüşüm bu. Son dönemde yapılan halı saha gibi yerlerder maç yapmak genç yaştaki futbolcular için zor oluyor. Mutlaka oynamak isityor ama beni düşüncem ağrıyla oynaması ciddi anlamda zarar. Yatakta bile sağa sola dönemezsiniz. Böyle bir sakatlık" diye konuştu.

    "Emre sarayı kızdıracak" demişler ama haklı mı acaba ?..

    YanıtlaSil
  3. Jaimelesport.. çok haklısın.. Rijjkard Servet'e zar zor dayanırken bu çimlere ne desin adam.

    Lpool'un bi ısıklandırma sistemi ile yaptığı maintenance i gordum fotografını bulamadım. adamlar imkanları kullanıyorlar...

    YanıtlaSil