6 Eylül 2010

4-3-3(2-1), 4-2-3-1, [4-1-4(2-2)-1]

4-1-4(2-2)-1

Takım büyük olasılıkla 4-3-3 veya 4-2-3-1 oynayacaktır ama son transferlerle birlikte şekillenen kadromuza uygun olabileceğini düşündüğüm 4-1-4-1 düzeni de bazı zamanlarda alternatif olarak düşünülebilir.




BAROS

ARDA - KEWELL (PINO)

M.SARP - MISIMOVIC (ELANO)

CANA

INSUA - H. BALTA - NEILL - SABRİ

UFUK







Bazı maçlarda özellikle de en büyük sorunumuz olan topun bizde kalması gereken anlarda bu dizilişin işe yarayabileceğini düşünüyorum. Diğer iki dizilişe nazaran daha defansif gibi gözükse de kanat oyuncularının daha ileri oynamasıyla Rijkaard'ın klasik 4-3-3'üne de dönüşebiliyor.

Bu dizilişle yakın zamanda oynayan takımları düşünürsek, Jose Mourinho zamanındaki Chelsea'yi, 2005 yılında Şampiyonlar Ligi'ni kazanan Liverpool'u hatırlayabiliriz. Orta sahanın kalabalık tutulmasıyla rakibin oyunu kurmasını zorlaştıran bu sistemde forvet oyuncusuna yalnız kalmaması için kanatların yanı sıra orta sahada önde oynayanların da yardımcı olması gerekiyor. Bu açıdan Misimovic veya Elano'nun Baros ve kanat oyuncularına atacağı uzun ve ara paslar büyük önem teşkil ediyor. Aynı zamanda bu oyuncuların ara ara ileri çıkıp defans güvenliğini fazla unutmadan kendilerini göstermesi de hücum açısından faydalı olacaktır.

Bence 4-1-4-1'in en önemli oyuncusu defansın önünde oynayacak olan tek orta saha oyuncusudur. Oyunun hızını ayarlama, hücuma çıkışları başlatma ve stoperlere yardım görevlerinin hepsi burada oynayacak oyuncunun yapması gerekenler olarak sayılabilir. Kadroya bakınca burada Cana'dan başka kimsenin oynayabileceğini düşünmüyorum.

Diğer pozisyonlara gelecek olursak defansımızda tek değişebilecek isim ikinci stoperde görülecektir. Burada da Ali Turan'ın lige sağ bek olarak başladığı için çok şansı olduğunu düşünmüyorum. Rijkaard'ın Servet için ilk alternatifi Hakan Balta, ondan sonra gelecek isim ise ancak Ali Turan olacaktır. (Ben teknik direktör olsam Servet'i 3. alternatif koyarım, Gökhan Zan'ı ise rüyamda bile görmek istemiyorum)

İlerde Baros banko, kanatlarda da Arda, Kewell, Pino, Aydın, Serdan Özkan, Emre Çolak isimlerinden öncelikli olarak Arda ve Kewell'ın takımın zeka seviyesinin yükselmesi açısından ilk 11'de olması gerekir. Pino sakatlıktan kurtulduktan sonra iyi performans gösterirse Kewell'ın yerine geçebilir. Böylece Kewell'ı yedeğe çekerek diğer yazar arkadaşlarımın da belirttiği gibi hem onu joker yedek oyuncu olarak kullanabilir hem de bütün sezonu sağlıklı geçirmesi açısından ona gerekli dinlenme şansını da yaratmış oluruz.

Başta da belirttiğim gibi önceki iki dizilişe göre 4-1-4-1 daha az tercih edilecektir. Belki de hiç tercih edilmeyecektir ama hem skoru korumaya yönelik durumlarda hem de iç sahada kısmen daha zayıf takımlara karşı kullanılabilecek bir diziliş olabilir düşüncesindeyim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder