14 Eylül 2010

Eski Sevgili: Şampiyonlar Ligi

Kurulduğu yıl Manchester zaferi ile beraber Şampiyonlar Liginin gediklisi olmaya başlayan bir takım olarak,  4yıldır Şampiyonlar Ligine özlem duyuyoruz.
Sayısız başarı yaşadığımız bu turnuva, takım olarak ismimizin Avrupa'da bilinirliğini arttığı gibi gelir olarak da büyük miktarları kasamıza koyuyordu. Geçen 4 senede, milyon dolarlarca yatırımın karşılığında bir türlü gelmeyen CL katılımı kulübü finansal olarak zor duruma soktu ve bu sene hep beraber bunun zorluğunu yaşadık. Bu yüzden Şampiyonlar Ligine katılım şampiyonluk kadar önem taşımalı bizler için.



2010-2011 sezonu başlarken Galatasaray'ın geçmiş yıllardaki istatistiklerine göz atmak istedim.
Kurulduğu 92-93 sezonundan bu yana aşağıdaki istatistiklere imza atmışız.

Turnuvaya en fazla katılım gösteren takımlar 15 katılım ile Manchester Utd, Barcelona ve Porto iken Galatasaray 10 kez katılarak CL'nin tecrübelilerinden birisi olmuş. 2 defa da grubundan çıkma başarısı gösterirken bunlardan 1 tanesinde çeyrek finalde Real Madrid'e elenmiştik.

Yaptığımız 74 maçta 73 gol atıp 115 gol yiyerek, 19 galibiyet 19 beraberlik ve 36 mağlubiyet almışız. %34 başarı yüzdesi ile 75 puan toplamışız.
İç saha performansımız 16G 11B 10 M iken dış saha da 3G 8B 26M olmuş. Deplasmanda aklıma gelen galibiyet H.Berlin ve Sarr'ın gol attığı Moskova maçı oldu benim. 3.maç nedir bilen vardır elbet? (edit: Sergen'in golüyle 1-0 aldığımız maç 3.maç olmalı, biraz düşününce hatırladım)


İlk 10'un verildiği bu tabloya baktıktan sonra bizim 75 puanla 22.sırada olduğumuzu eklemem gerek.

Manchester her ne kadar 1. olsada, maç başına 1.86 puan toplayan Barcelona gizli lider gibi gözüküyor.
10. sıradaki Lyon 1.70 puandayken Galatasaray olarak 1.01 puandayız.

Sıralamada iyi bir yerde olsak da maç başı puanına baktığımızda çok da başarılı olduğumuzu söylemek pek mümkün değil.


Avrupa'nın korktuğu Galatasaray'dan gitgide uzaklaşıyorken Şampiyonlar Ligine olan özlemimiz artıyor, salı- çarşamba akşamları 21.45'i iple çekişimizi özlüyoruz. Önümüzdeki sene hem eski Galatasaray'ın adını tekrar Avrupa'da güçlü bir şekilde duyurabilmek için hem maddi durumumuza büyük katkı sağlamak için ligi ilk 2'de bitirmek zorundayız.

1 yorum: