2 Ağustos 2010

[GK],DR-DL,DM

Ati'nin defansif ortasahaları değerlendirmesi, Mustafa Sarp'ı yermesinin ardından bizde kalecilerimizi değerlendirelim.
Geçen Seneki Takımımızın En Büyük Üç Sorunundan Biri Olan 

Kaleciler 
 Kalecilerin Nitelikleri;



*Sogukkanlılık
*Oyunu okuma (ceza sahası hakimiyeti)
*Yer tutabilme
*Yan toplar
*Refleks
*Topu oyuna sokabilme

Kalecilik için futbol sahasındaki en zor görev diyebiliriz, yaptıklarından ziyade yapamadıklarından dolayı yargılanırlar. Kalecilik o yüzden bir anlamda diş fırçalamak gibidir. Fırçalarsın fırçalarsın bir şey olmaz ama fırçalamadığında çürür, sorun çıkartır.(Cech-Nihat 2008)



Tarihte takımlar büyük başarılara ulaşırken genelde güvendikleri bir kaleci ile çalışmışlardır. Burada vurgulamak istediğim iyi bir kaleciden ziyade güvenebilinen bir kaleci. Kendi tarihimize baktığımızda Yasin Özdenak, Turgay Şeren , Simovic, Taffarel gibi kalitesini ispatlamış kalecilere emanet etmişiz kalemizi. Futbolcu kalesinde böyle bir isim varken, kafası rahat olur, kaleci saçmalamaz diye düşünür, rahatça geri pas yapar, son adamın kat’i suretle kalecisi olduğunu bilir.


Bu post’ta eski kalecilerimizi, 2009-2010 sezonundaki kalecileri belirlediğimiz kıstaslara göre değerlendirmeye çalışıyoruz.

-Puanlama 5 yıldız üzerinden yapılmaktadır

Aykut Erçetin (28)

*Sogukkanlılık **
*Oyunu okuma *
*Yer tutabilme *
*Yan toplar *
*Refleks ***
*Topu oyuna sokabilme *

Sonuç: 30 üzerinden 9 (30%)

*Yıllardır değişmez yedeğimiz olan Aykut, bakıldığında takımdaki en eski futbolculardan birisi; ama hiçbir zaman geldiği günkü beklentiyi karşılayamadı ve karşılayabileceği inancını oluşturmadı bizlerde. Aklımda kalan başlıca maçı şampiyonluk maçımız olan Sivas maçında yediği 3.gol. Bu tarihten sonrada umarım sadece devre arası Efes Cup’da penaltı kurtarmalarını izliyor oluruz (internette fotograf ararken bile antrenman fotograflarından baska fotografı yok arkadasın neredeyse)

Ufuk Ceylan(24)


*Sogukkanlılık **
*Oyunu okuma *
*Yer tutabilme *
*Yan toplar **
*Refleks ***
*Topu oyuna sokabilme *

Sonuç: 30 üzerinden 10 (33%)

*Yeni bir genç yetenek olarak yine Galatasaray’a transfer olmuş bir yerli kaleci. Geçtiğimiz yıllarda Taffarel Mondragon varken Mehmet Bölükbaşı, Kerem İnan gibi genç kaleciler şans bulamıyordu. Umarım şu anki kadroda -yabancı kaleci alınmayacağını varsayarsak- onların yakalayamadığı şansı kaleyi Aykut’tan alarak yakalayıp başarılı olur ve Galatasaray olarak da özlemle beklediğimiz yeni Yasin’imize kavuşmuş oluruz :)

3.kalecimiz olan Emirhan’ı değerlendirmek için çok bilgi sahibi olmamaktayım ne yazıkki. Belki PAF’ı takip eden bir okuyucumuz yorumlayıp bizleri bilgilendirir.


Eski kalecilerimizden Simovic, Taffarel ve Mondragon’u mercek altına alırsak(Yasin’i Turgay’ı değerlendirecek bilgi-deneyime sahip değilim);

Simovic (1984-1990)


*Sogukkanlılık *****
*Oyunu okuma *****
*Yer tutabilme ****
*Yan toplar ***
*Refleks ****
*Topu oyuna sokabilme ****

Sonuç: 30 üzerinden 25 (83%)

*Jupp Derwall’le beraber takımımıza gelip 89’daki başarımızda büyük pay sahibiydi. Avrupa’nın en iyi kalecilerinden biriyken 84’şampiyonasındaki hatalı golleri onu bize kazandırmıştı.
 
Taffarel (1998-2001)

*Sogukkanlılık *****
*Oyunu okuma ***
*Yer tutabilme ****
*Yan toplar ***
*Refleks *****
*Topu oyuna sokabilme ****

Sonuç: 30 üzerinden 24 (80%)

*Dünya kupası finalisti olarak gelmişti, yapması gerekeni yapan şova kaçmayan, esas şovu maçtan sonra “çok güzel” diyerek yapan mükemmel bir kaleciydi. Takıma güven veriyordu kaledeyken.

Mondragon(2001-2007)

*Sogukkanlılık ****
*Oyunu okuma ***
*Yer tutabilme *****
*Yan toplar **
*Refleks *****
*Topu oyuna sokabilme **

Sonuç: 30 üzerinden 21 (70%)

*Bizden biri gibiydi geldiği andan itibaren. Liverpool maçı hala hatırlarda. Hiçbir zaman çok iyi kaleci diyemedim Mondi için ama gittiği günden beri gelenler onu aratır oldu.

Aykut’ta ne kaybediyorsa belki de yukarıda belirttiğimiz yerde kaybediyor. Kaleci özellikleri olarak Ufuk’tan çok farklı bir kaleci olduğunu düşünmüyorum fakat hala güvenilen bir kaleci olamadı Galatasaray’da, Çok başarılı maçlar çıkartmış olsa bile, taraftara ve takım arkadaşlarına o güveni aşılayamadı bir türlü. Bunun başlıca sebebinin sürekli oynamakla gelen tecrübe, kendine güven gibi şeyler olduğunu söyleyebiliriz.

Galatasaray kalesini uzun yıllar takıma güven veren, kendisini ispatlamış kaleciler korumuştur. Yabancı sınırlaması sebebiyle kaleyi yerli bir kaleciye teslim etme durumundayız, böyle olunca Taffarel gibi Mondragon gibi 70'üzeri kalitede kaleci yerli olarak bulmak söz konusu değil. Transfer söylentileri Sinan Bolat için geçiyor, umarım imzalayabiliriz ve kadromuza 70'lik olmasa da 50'lik bir kaleci katmış oluruz. Ama bu sezon itibariyle yola elimizdeki kaleciler ile çıkıyorsak; daha genç olan, ismi üzerinde kimsenin Aykut kadar şüphe duymadığı Ufuk’a şans vermeliyiz ki başarılı olursak kalemizi uzun süre koruyabilecek yerli bir kaleciye, yeni bir Yasin’e kavuşalım.


Detay: İşin ilginç yanı kaleci antrenörümüzün Nezih Ali (Nezihi) Bologlu olması. Kaleci olarak 90-96 yılları arasında 25 civarı maça çıkmıştır kendisi. Nasıl bir vizyondur ki yönetimdeki, zamanında kaleyi emanet edemediği Nezihi’ye şimdi kalecilerini yetiştirsin diye emanet ediyor. Kelin ilacı olsa… diyesim geliyor :)



1 yorum: