4 Ağustos 2010

GK, [DR-DL], DM

Öncelikle bek analizlerini yazdığım halde geç yayınladığım için özür dilerim. Takımda en önemli sorunlardan biri haline gelmiş fakat yaklaşık 7-8 senedir (Hakan Ünsal, Ergün Penbe, Capone ve Perez'den beri) çoğunlukla vasatı aşamayan futbolcularla doldurduğumuz bu mevkiler maalesef bu transfer döneminde de çok dikkate alınmadı.

Teknik açıdan bakacak olursak iyi bir bekin görevi takımın oynadığı taktiğe ve sisteme göre değişebilir. Takımımızın oynadığı sistemde beklerin normalden daha önde oynayan kanat oyuncularına hücumda destek vermesi ve aynı zamanda defansa yardımı sınırlı olan bu oyuncuların defansif açıklarını da kapatması lazım. Bu açıdan baktığımızda kondisyonu iyi, geriye çabuk dönebilen ve kademeye girme becerileri yüksek bek oyuncularına ihtiyacımız olduğu ortaya çıkıyor.

Takımızın geçen sene ilk 11'de oynayan ve bu sene yine ilk 11 oynayacak gibi gözüken iki beki Sabri Sarıoğlu ve Hakan Balta'yı inceleyelim..



A takımımızda nadir altyapıdan yetişip de oynayan futbolcularımızdan olan Sabri şu anda takımımızın ilk 11'deki sağ beki olarak gözüküyor. Mücadele gücü, yırtıcılık ve takım sevgisi son derece iyi olsa da ne yazık ki teknik ve mental olarak kendini şimdiye kadar geliştirebilmiş değil. Henüz 26 yaşında onlar da olur diyen var mıdır bilemiyorum ama arkadaş sen 2003-2004 sezonundan beri ilk 11 oynuyorsun insan hala Yeni Açık'ta Arap'ın Tayfasına doğru giden ortaları nasıl yapabilir diye sormadan edemeyeceğim :) Sabri hızlı olmasına hücuma çok destek vermesine rağmen orta yapma ve pas becerisi sınırlı bir oyuncu. Genelde kontra atağa yakalandığımız anlarda hızlı olmasına rağmen geriye dönüşlerde büyük sıkını yaşıyor. Artık hem takıma hem de kendisine zarar veren hırçınlığını düzeltmesi iyiye yönelik bir işaret. Ama kendisini teknik olarak bir türlü geliştirememesi, bir sonraki hareketi düşünememesi beni düşüncelere itiyor. Onun şu an takımdaki alternetifi olarak gözüken Ali Turan ise bence çok iyi bir stoper ama nedense hazırlık döneminde asıl mevkiinde hiç oynatılmadı. Sabri'nin vasat performansı Turkcell Süper Lig için yeterli olabilir ama Avrupa'daki her maçta bana göre hatasıyla takımı yakma potansiyeli yüksek oyunculardan.

Gelelim Hakan Balta'ya, ilk geldiği zaman gelecek vaat eden uzunluğu ve kondisyonuyla güçlü gözüken ve ilk sezonunda şampiyonluk yaşayan, kendisi gibi gelecek vaadeden Volkan'ı kesmeyi başarıp istikrarlı bir performansla çoğu maçta ilk 11'deki yerini alan, bunun sonucunda yine Euro 2008'de bütün maçlarımızda 90 dakika görev yapan adam Euro 2008'den sonra bende 2 sezon boyunca tam bir hayal kırıklığı yarattı. Takımda alternatifinin olmamasının rahatlığından mı (sonuçta Caner kiralıktı) yoksa başka bir şeyden mi bilemiyorum ama bir bek olarak özellikle yaptığı inanılmaz kademe hataları ile yenilen bir çok golün sorumluları arasındaydı. Hücuma katkısı zaten sınırlı olan böyle bir oyuncunun defansta da böyle önemli hataları 2 sezon boyunca yapması bu poziyona bir transferi şart koşmuştu. Bence yabancı bir isim alınması gereken bu bölgeye sonuç olarak alınan Çağlar Birinci A Milli Takım'a kadar yükselerek dikkat çeken Türkiye'deki nadir yetenekli beklerden biri olarak gözüküyor. Gelir gelmez Galatasaray'daki sakatlık hastalığına yakalanan ve henüz hazırlık döneminde sakatlanıp takımın ilk maçında oynayamayan Çağlar'ın bir an önce düzelerek Hakan Balta ve Volkan Yaman'ın tersine yeteneklerini gösterip iyi bir bek olarak ilk 11'deki yerini alması en büyük beklentilerimden. Böylece Hakan Balta'da stoperde ne yapacağı belli olmayan Servet'e iyi bir alternatif olabilir. Hatta aklını başına alırsa formayı Servet'ten kapabilir.

Bu takımda Cihan Haspolatlı ve Orhan Ak gibi futbolcuların ilk 11 oynadığını düşünecek olursak ve aynı zamanda yerli olarak Gökhan Gönül'den başka iyi diye nitelenecek bir bek bulunmadığını varsayarsak buna bile şükür diyebiliriz ama bence sistemimizde özellikle defansif olarak çok önemli gördüğüm bu mevkilerdeki oyuncularımızın performanslarını arkadaşlarım gibi notlayacak olursam %60 seviyelerine mutlaka çıkarmaları gerekiyor. Ve transfer dönemi bitmeden sağ beke gönül daha iyisini ister ama en azından Sabri'ye alternatif olacak bir oyuncu kesin alınması lazım. Şimdiye kadar düşünülmemiş olunabilir ama zararın neresinden dönülse kardır.

1 yorum: